Uppdrag T1 2025 Kommentar T1 2025
Verksamheten ska fortsätta arbeta för tillgängliga läkemedel med hjälp av en trygg läkemedelsförsörjning och aktiv resthantering.
Gul

Läkemedelsenheten publicerar viktig information om tillgängliga läkemedel och aktuella restproblem på Insidan. Licenslistan har utvecklats för vårdgivarwebben. Brist på vissa läkemedel och infusionsvätskor innebär att rutiner har tagits fram för att kunna hantera större händelser. 

Det påbörjade arbetet med produktions- och kapacitetsstyrning ska fortsätta genom resursoptimering, i syfte att skapa varaktiga förutsättningar för vård inom vårdgarantins gränser.
Grön

Hälso- och sjukvårdsövergripande resurs är utsedd. Områdena har genomfört det första steget i arbetet med produktion- och kapacitetsplanering genom att kartlägga behovet. Utifrån den initiala kartläggning har några enheter förbättrat registrering av besök. Pågående aktiviteter är exempelvis inom psykiatrin att införa prioriteringsgrund för arbetsterapeutisk insats och för fysioterapeutiskt insats, utforma förslag till öppenvårdsövergripande modell för bokningsunderlag och väntelistehantering.

Tillämpa Kloka Kliniska Val och därigenom öka kvalitet och välja bort verkningslös vård.
Grön

Diskussioner pågår mer frekvent kring detta i den kliniska vardagen. Pågående arbete på olika nivåer i verksamheterna tex genom diskussioner, dialog och utbildning. Inom MLU/MLA-nätverket för medicin har strategier och åtgärder för arbetet tagits fram under 2024. Inom divisions medicins vårdavdelningar arbetar omvårdnadspersonalen med "5 do nots" vilket innebär att undvika onödig provtagning, följa rutin för blodtransfusioner, KAD hantering, undvika insättning av protonpumpshämmare samt undvika CT- hjärna vid syncopé. Tillsammans med röntgen har vissa kontrollundersökningar för kroniskt sjuka glesats ut.

Identifiera och vidta åtgärder som minskar behov av slutenvård och (i relevanta verksamheter) särskilt fokusera på att minska oplanerad återinskrivning i slutenvård för invånare 65 år och äldre.
Grön

Pågående arbeten i primärvården i samverkan med kommunerna lokalt.  Exempel på arbeten är implementering av Trygg och säker hemma, utvidgad primärvård och i Stugun och Hammarstrand ett hemtagningsteam som samarbetar nära med hemtjänstens medarbetare. Områden inom division kirurgi arbetar för ökad samverkan inom, och mellan, öppen- och slutenvård för att påskynda vårdförlopp samt undvika att patienter vårdas inneliggande om det ej är nödvändigt pga. medicinska behov. Vårdhotellet nyttjas, i dagsläget av ortopeden och kvinna, för patienter som är i behov av en lägre vårdnivå än vanlig vårdavdelning. Kirurgen och Öron arbetar med att identifiera patientgrupper som lämpar sig för vårdhotellet. Division Medicin har under våren varit delaktig i att ta fram en modell för kortare kontaktvägar mellan vårdgivare. Arbetet fortsätter och förhoppningen är att det ska bidra till minskat antal remisser och besök på akutmottagningen. Arbetet med möjlig vårdplanering på akuten har fortsatt under våren. I samarbete med ortopedkliniken har ett nytt arbetssätt utarbetats för "trygg och säker hemgång" från akutmottagningen som innebär att ortopedkliniken stärker upp kompetensen på akutmottagningen med fysio- och arbetsterapeut samt vårdplaneringsresurs. Arbetet med mångbesökare och minska andelen återinskrivna fortsätter. Medicinenheten använder och samarbetar med MINT teamet när de har kroniskt sjuka patienter för att stärka vården i hemmet och minska inläggningar. Mottagningarna till resp diagnos är viktiga för att minska belastningen på akutsjukvård genom att ha ett bra arbetssätt kring mediciner uppföljning och kontakt med patienten. Rutinen för samrådskonferens har reviderats under våren och innebär att även akuten kan uppmärksamma behov hos patienterna och meddela behov av samråd.